Het derde nummer van 2024 is inmiddels gereed. In december dit jaar verschijnt nog het vierde nummer. Half december komt het bij u in de bus. Heeft u een bijdrage voor het vierde nummer, mail dit dan aan de redactie natuur@schylge.top
Zilvervisjes, wie heeft ze nog in huis?
Het zilvervisje Lepisma saccharinum kent menigeen van vroeger, als een primitief insect dat op vochtige plekken in huizen leeft en soms onverwachts wegschiet als het verstoord wordt. Maar het zilvervisje is in Nederland sterk achteruitgegaan en bijna overal verdwenen, zo blijkt uit een overzicht in het laatste nummer van Entomologische Berichten, het tijdschrift van de Nederlandse Entomologische Vereniging. Zo is de soort na de eeuwwisseling op de Waddeneilanden alleen nog gemeld van Texel en Ameland. De achteruitgang wordt geweten aan de drogere lucht in onze huizen als gevolg van de centrale verwarming en betere isolatie. Velen zullen denken het zilvervisje nog in huis te hebben, maar meestal betreft het een andere soort die de plaats van het zilvervisje heeft ingenomen en beter tegen droge lucht kan: het papiervisje Ctenolepisma longicaudatum. Dit insect vreet papier aan en kan schadelijk zijn aan oude documenten. Maar komt het zilvervisje op Terschelling dan bij niemand meer voor? Er zijn toch nog wel een paar huizen overgebleven met een slechte isolatie en een vochtige lucht? Daarom roept de Natuurvereniging Terschelling iedereen op Terschelling op hier eens op te letten en zilvervisjes te melden als ze er nog zijn. De melding kan worden gedaan op onze website natuur@schylge.top, bij voorkeur vergezeld van een duidelijke foto. Het gaat dus niet om meldingen van papiervisjes!
Lezing over de vegetatie van Vlieland vergeleken met die van Terschelling.
Terschelling of Vlieland? Een discussie die vaak door toeristen wordt gehouden. Ieder heeft zijn voorkeuren en vooroordelen. Maar wat zijn nu de overeenkomsten en verschillen tussen bieide eilanden als het om natuur en landschap gaat? In 2023 en 2024 is een onderzoek uitgevoerd naar de vegetatie van Vlieland en is een vegetatiekartering uitgevoerd. Na de uitwerking van het veldwerk zal een nieuwe vegetatiekaart worden gepresenteerd, en ook een nieuwe habitattypenkaart voor het Natura2000-gebied Duinen Vlieland. Het onderzoek levert ook een nieuwe soorteninventarisatie op, waaruit duidelijk wordt hoe het met de karakteristieke plantensoorten van Vlieland gaat. Het duinlandschap van Vlieland vertoont sterke overeenmomsten met dat van Terschelling. De duinen van beide Waddeneilanden zijn sterk ontkalkt en hebben grote oppervlakten van grijze duinen, duinheiden en vochtige duinvalleien, zoals valleien met cranberries. Toch vallen ook een aantal verschillen op. Te denken valt aan het uitgebreide voorkomen van kruipend stalkruid, gewone ossentong en knikkende distel op Vlieland, soorten die op Terschelling zeldzaam zijn. Op Vlieland vallen ook de groeiplaatsen van kruisdistel en sikkelklaver op. Op Terschelling ontbreken deze soorten. Het wordt dus tijd om de overeenkomsten en verschillen eens nader onder de aandacht te brengen. Dit wordt gedaan in een lezing door Piet Zumkehr, die wordt gehouden op woensdag 15 januari 2025. Locatie: Natuurschuur Lies. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.
Hondskruid op Vlieland
Filmvoorstelling Flip en Lily Tocila op 21 februari 2025.
Filmavond over een reis naar de noordwestelijke Waddeneilanden in Duitsland en Denemarken plus een aantal Deense eilanden en Duitse Oostzee-eilanden.
De Natuurvereniging Terschelling organiseert een filmavond op 21 februari 2025 in Ons Huis te West-Terschelling over reis van Lily en Flip Tocila naar de noordwestelijke Waddeneilanden in Duitsland en Denemarken plus een aantal Deense eilanden en Duitse Oostzee-eilanden. De reis vond plaats in 2023. Flip en Lily zijn dol op eilanden bezoeken als oprechte eilanders. Zo zijn veel eilanden bezocht over de hele wereld, maar er is naar hun mening maar één eiland het mooiste, namelijk Terschelling. Kom kijken en zie of u het daarmee eens bent. Tijdens deze reis zijn de volgende eilanden aangedaan in de Waddenzee: Duitsland: voormalig eiland Nordstrand, Hallig Nordstrandischmoor, Pellworm, Hamburger Hallig, Föhr, Amrum, Sylt. Denemarken: Rømø, Fanø, Mandø. In de Oostzee: Helnæs, Fúnen, Thurø, Ærø, Tåsinge, Langeland, Lolland, Falster, Farø, Bogø, Møn, Nyora, Dänholm. Duitsland: Rügen, Ummanz, Hiddensee en Poel. Deze film is een vervolg op de film die vorig jaar is vertoond over de Oost-Friese Waddeneilanden. Net als bij de vorige film zal veel u bekend voorkomen, maar het is toch altijd weer net even anders dan bij ons. Reis met ons mee naar deze bijzondere gebieden.
Datum: 21 februari 2025. Aanvang: 20.00 uur. Locatie: Ons Huis, Torenstraat, West-Terschelling. Iedereen is welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden.
NB: In de onlangs verspreide nieuwsbrief 2025-1 is abusievelijk vermeld dat de filmvoorstelling op woensdag 21 februari gehouden wordt. Dit moet zijn vrijdag 21 februari.
Ledenvergadering.
De jaarlijkse ledenvergadering wordt gehouden op 16 april 2025. Locatie: Natuurschuur Lies. Aanvang. 20.00 uur.
.